Ängsö skärgårdens enda nationalpark

Änsgsö har många vackra ängar med ängsblommor. I juni blommar smörblommorna och ängsullen.
Änsgsö har många vackra ängar med ängsblommor. I juni blommar smörblommorna och ängsullen.

Ängsö är en Nationalpark i Roslagen. En ö i Stockholms skärgård som har lämnats i fred sedan nationalparken bildades 1909. Det var den första som bildades eftersom den klubbades igenom före lunch och de andra parkerna efter lunch. Nationalparken är även den enda av Sveriges 29 nationalparker som ligger i skärgården.

Karta över Ängsö:
Maps.Google.se
Waxholmsbolaget:
Waxholmsbolaget.se
Blidösundsbolaget:
Blidosundsbolaget.se
Om Ängsö hos Länsstyrelsen:
Lansstyrelsen.se

Ängsö ligger lite söder om Norrtälje och bästa sättet att komma dit från Stockholm är att njuta på en skärgårdsbåt. Ön är känd för sitt bevarade odlingslandskap och naturbetesmarker. På en tur dit på våren kan man njuta av gullvivor,orkidéer och vitsippor som blommar. En guidad tur är att rekommendera. Den kostar 40 kr och tar en dryg timma. Köp biljett på båten.

Guiden berättar om livet på ön, både förr och nu. Idag finns en bofast och en till på sommarhalvåret som sköter om ön. Det innebär bland annat att ta upp 6 ton eklöv för att hålla jorden näringsfattig och låta ängsullen växa. Eller bygga 2800 meter gärsgård. Och skörda när skördekalendern säger det. Allt för att hålla den gamla växtligheten vid liv. Det har lönat sig också. En “vanlig” ö har ca 200 sorters växter. Ängsö har över 450 sorter. Och ett rikt fågelliv eftersom vattnet utanför är skyddat.

På ängen som kallas Adam och Eva ängen blommar orkidéer som just heter Adam och Eva.
På ängen som kallas Adam och Eva ängen blommar orkidéer som just heter Adam och Eva.

Naturstigarna som slingrar sig runt ön är lätta att vandra ön är bara 73 hektar (ca 150 fotbollsplaner) så det tar inte så lång tid att ta sig runt. De större stigarna tar man sig fram med barnvagn.

Ta sig dit:

Både Blidösundsbolaget och Waxholmsbolaget gör dagsturer till Ängsö. En var per dag. Obs! Tidtabeller ändras, så kolla innan ni åker! Restid 2 timmar och 10 minuter. Pris: 220 kr vuxna, 140 kr barn tur och retur.

Blidösundsbolaget
Avgår kl 11:00 Åker tillbaka kl 18:55

Waxholmsbolaget
Går kl 11:00 tillbaka 16:35.

Finns på plats:
Naturreservat med vackra blommor och en naturstig att vandra.

Ta med:
Fika. Picknick filt. Det finns inga fik eller affärer. Kortlek till färjan.