Arholma är en av de största öarna i skärgården och en av de nordligaste i Stockholms skärgård. Ön erbjuder historia, och sköna dopp i havet.
Sl.se
Arholmas hemsida:
Arholma.nu
Arholma nord vandrarhem:
Arholmanord.se
Bull August vandrarhem:
Bullaugust.se
Batteri Arholma – försvarsanläggningen:
Batteriarholma.se
Blidösundsbolaget kör skärgårdsfärjor till Arholma. Från strömkajen tar resan mellan 4,5 och 5,5 timmar – lite långt för en dagstur, även om de finns. Det kan vara bra att ha med sig mat på båten, eller så håller man tillgodo med pajer, mackor, pannkaka och korv.

Vill man sova över så finns det ett par olika alternativ.

Bull August vandrarhem ligger en kilometer från hamnen. Ta en gul bagagevagn om det står någon vid hamnen, de får man låna gratis. Gå rakt upp till korsningen och följ sedan skylten till “vandrarhem” till höger. Det är en gammal gård och man kan bo i storstugan, på loftet eller i den fina lilla bagarstugan. Bor man på Bull August finns det frukost med nybakat bröd och senare på dagen lite fika. Det finns kök för självhushåll i “längan” och grillar för grillkväll. Toa och dusch finns också i längan, duschen kostar 10 kr, så glöm inte ta med några guldpengar.
Det finns även ett vandrarhem vid Arholma Nord. Sväng vänster i korsningen mot Arholma Nord och gå ca 1,5 km. De möter vid båten och kör även bagaget till vandrarhemmet så man kan promenera i lugn och ro.
Vill man istället tälta finns en gratis tältplats om man istället svänger vänster mot Arholma Nord och går 200 meter. Den är liten och ligger fint mellan stora tallar. Tyvärr fanns det inte dricksvatten och utedasset var överfullt. Men, eftersom det är gratis kan man inte förvänta sig så mycket.
Äta behöver man också. Det finns ett café vid Arholma Nord, en livsmedelsbutik – skapligt välsorterad – vid hamnen och ett litet bageri vid hamnen med bröd och bullar.

På kvällen finns egentligen bara ett val om man inte vill laga mat själv, krogen vid dansbanan. Där är utsikten vacker och det var skön stämning. För barn fanns det tyvärr bara ett alternativ, köttbullar, även om menyn för vuxna var bättre, mycket god fisk. Det gick inte att få barnportioner av vuxenmenyn. Men gott var det i alla fall.
Vad gör man på Arholma då? Är man historieintresserad kan man besöka Arholma Batteri som var den första utposten i Sveriges försvar. Den är relativt ny och byggdes under Kalla kriget och var klar 1968. Guidad tur finns.
Man kan även cykla runt ön. Vi hittade ingen cykeluthyrning vid hamnen men Bull August hyrde ut.

Med små barn var det inte helt lätt att hitta en barnvänlig badstrand på gångavstånd från hamnen. Vid campingen finns en liten badstrand men det är mycket tång på botten, så vi valde istället klippbad bredvid bryggan. De karga klipporna är ett kännetecken för den här delen av skärgården. Där blev vi fast hela dagen och fångade småfisk och solade på de varma klipporna. Solen och klipporna kändes lockande och det var skönt att ta det lugnt.
Ön är inte den mest barnvänliga i skärgården, men ändå väl värt ett besök, med eller utan barn.
1 thought on “Arholma – solbad på karga klippor i norra skärgården”
Comments are closed.