Gålö fornstig i ett vackert naturreservat

Gålö fornstig har en fin vandring på 4 km som går upp på berg och förbi vatten.
Gålö fornstig har en fin vandring på 4 km som går upp på berg och förbi vatten.

Gålö naturreservat är ett riktigt smultronställe. Natur nära vatten. Kan det bli finare? Och dessutom en fornstig att vandra på.

Karta till starten vid Morarna:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Morarna”)
Sl.se

Gålö har en fornstig som är knappt 4 km. Solen sken så skönt, så det var en bra dag att ta det lugnt. 4 km i långsam strövtakt och långa fika pauser lät bra.

Gålö museum.
Gålö museum.

Enda nackdelen är att det är lite knepigt att ta sig dit utan bil. Från Västerhaninge station går buss 845 mot Gålö, men tyvärr bara 4 gånger – eller färre – om dagen, så det gäller att tajma in det noga. Bussen stannar vid museet och fornstigen börjar 50 meter längre bort på andra sidan vägen. Fornstigen är markerad med organge markering.

Fin utsikt vid Gålö naturreservat.
Fin utsikt vid Gålö naturreservat.

Stigen är ganska kuperad, den går upp på Kasberget, med vacker utsikt över Nacka, men även förbi intressanta historiska landmärken som jättegrytor. Sista delen av vandringen följer vattnet, så ta med badkläder om det är tillräckligt varmt.

Karta Gålö naturreservat.
Karta Gålö naturreservat.

Museet har sporadiska öppettider, så medtag eget fika, det finns ingenstans att handla något. Vill man göra längre vandringar än 4 km så finns det gott om sådanna. Lilla Gålöslingan är 6,5 km och Stora Gålöslingan är 11,7 km. Det är bara att knata på.

Gålö fornstig Naturkartan
Ladda gärna ner appen Naturkartan där stigen finns beskriven.
Karta fornstigen gålö
Fornstigen på Gålö med vackra utsikter.