Kajakpaddling i Kapellskär – eller snarare Gräddö och Rådmansö

STF vandrarhem Kapellskär
STF vandrarhem i Kapellskär, mitt i Riddersholms naturreservat
Karta till STF vandrarhem Kapellskär:
Maps.Google.se
Karta till Gräddö brygga och Kajak & Uteliv:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Riddersholms gård, Norrtälje”)
Sl.se
STF vandrarhem Kapellskär:
Svenskaturistforeningen.se
Kajak & utelivs hemsida:
kajak-uteliv.com

Man skulle kunna tro att det inte är så bra att paddla kajak mitt bland Ålandsfärjorna som ofta förknippas med Kapellskär, men det gick alldeles utmärkt för kajakpaddlingen var en bit därifrån. Kajak & Uteliv som ordnar nybörjarkurser i kajak, håller till vid Gräddö brygga på Rådmansö, ca 20 km öster om Norrtälje.

Kapellskär
Jag tar mig i alla fall först till Kapellskär och övernattar på STFs vandrarhem där. Till Kapellskär kommer man med buss 625 eller 676, det går 4-5 turer om dagen – på helgen betydligt färre – och tar 2 timmar och en kvart från Stockholm. Slå in “Riddersholms gård, Norrtälje” som slutstation, Riddersholms gård är ett stopp efter färjeterminalen och STF vandrarhem Kapellskär är ett rött hus ca 100 meter från busshållplatsen.

Stolpkvarn i Riddersholms naturreservat
Kvarnen i Riddersholms naturreservat är från 1772 och en av Sveriges största bevarade stolpkvarnar. Den flyttades dit på 1800-talet.

Den typiska Roslagsidyllen finns här, med gärdesgårdar, rallarrosor
och finklippta gräsmattor. Vandrarhemmet är fint gammalt hus, men ganska slitet och nött, kanske därav den billiga peng man betalar för natten. Trots att det är mitten av juli så är det bara ett fåtal gäster. Mat lagar man själv i köket på vandrarhemmet. Man får ta med sig det man ska äta, det finns en camping en bit därifrån som har en kiosk, men ingen livsmedelsbutik även om de har lite spagetti, mjölk och knäckebröd till försäljning.

Ridderholms naturreservat karta
Karta över Ridderholms naturreservat och stigar.

Naturreservatet och naturstigarna börjar precis vid knuten på vandrarhemmet. Det är 19 km i olika slingor och till badplatsen Skärholmen är det ca 2 km. Där åker skorna av, fötterna får känna på sand och kroppen ett uppfriskande dopp. Lite annorlunda än Skärholmen på röda linjen!

Skärholmen Riddersholms naturreservat
Skärholmen på Riddersholms naturreservat. Lite annorlunda än Skärholmen på röda linjen!

Vill man inte paddla kajak är Kapellskär ändå värt ett besök. Det finns vackra strövstigar i naturreservatet, havsbad och cyklar att hyra. Vill man åka till Åland så bjussar vandarhemmet på en dagskryssning!

Morgonen därpå hämtas jag av Kajak & Uteliv och vi åker till Gräddö brygga där de håller till. Kursen jag ska gå är en dagskurs i Nybörjar kajak, (Gul nivå 1 för de som är insatta i certifieringssystemet). Guiden går igenom utrustning, hur man ska packa och flytvästar innan vi tar kajakerna och åker till Infjärden. Det blåser nämnligen halv storm vid Gräddö brygga och det är inget bra för nybörjare. I Infjärden är det betydligt lugnare. Efter att ha gått igenom paddeltekniker lär vi oss hur man säkert går i och ur en kajak, på vattnet testar vi olika paddlings-, sväng- och bromstekniker innan vi lunchar vid en fin sandstrand.

Efter lunch kommer det jag bävat för – och det jag är här för att lära mej. Flippa runt. Japp. Flippa runt kajaken, sparka sig loss och sen ta sig upp i kajaken igen. Det finns ingen som helst värdigt eller graciöst i den här övningen, som en skadskjuten delfin stoppar vi huvudet i vattnet och som en valross kämpar vi oss upp i kajakerna igen. Tur att det inte är speciellt många åskådare på stranden.

Vi flippar i alla fall några gånger och lär oss hur man räddar kompisen och hjälper den upp igen, och hur man gör om man skulle vara själv. Inte för att man ska paddla själv, men om, så behöver man ju veta…

Kajak & Uteliv får verkligen bra betyg. De är riktigt organiserade. Mejlen besvars direkt, information kommer, bokningarna funkar smidigt och en påminnelse kommer några dagar innan kursen. På plats är det också ordning och reda, guiden kunnig, tålmodig och pedagogisk. Nu blev det inga bilder från kajakpaddlingen, jag var alltför upptagen med annat, men jag tror de flesta vet hur en kajak ser ut, och hur jag ser ut när jag plurrat behöver ingen veta.

Euro Paddle Pass
Euro Paddle Pass gul nivå
Berikad med kunskapen om jag i alla fall förmodligen kommer att överleva nästa gång kajaken flippar runt av sig självt och med en begynnande träningsvärk i armarna (det är verkligen bra bål och armträning!) så lämnar jag Gräddö och Kajak & Uteliv som stolt innehavare till ett gult kajakkort. Tills nästa gång. För det kommer bli fler.

1 thought on “Kajakpaddling i Kapellskär – eller snarare Gräddö och Rådmansö”

Comments are closed.