Karlbergs slott – stadsnära utan biltrafik

Karlbergs slott framsidanKarlbergs slott och omgivningar erbjuden en skön tystnad bort från stadens buller – utan att lämna staden. Slottet och dess omgivning är ett byggnadsminne och det finns mycket historia i området. Efter promenaden finns det många fina fik på Rörstrandsgatan att förfriska sig på.

Karta till Karlbergs slott:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “St Eriksplan” eller “Karlberg”)
Sl.se
Historia om Karlberg:
slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=13
Militärhögskolan Karlbergs hemsida:
forsvarsmakten.se/sv/organisation/militarhogskolan-karlberg/

Ta sig dit:
Åk till St Eriksplan, gå Rörstrandsgatan rakt ner ända till slutet och sedan ner och under tunneln vid Karlbergs station – eller åk till Karlbergs pendelstation. Fortsätt på gångvägen över motorleden. Du ser ett vitt slott. Bakom den ligger parken.

Finns på plats:

Karlbergs slott: Ett vackert slott med mycket historia. Någon gång per år är det öppet för visning.

Runsten: Bakom slottet finns en runsten. Den fanns ursprungligen vid gården Stenbrottet, där Karolinska finns idag. 1921 flyttades den till Karlberg. Skriften betyder: “ANUND och TORFILS de läto resa stenen efter ÅSGÖT”.

Dianas tempel eller Neptuni tempel vid Karlbergs slottsskog
Dianas tempel uppfördes i parken 1792 till sjöguden Neptuns ära och hette först Neptuni tempel. Under 1900-talet började det kallas Dianas tempel, kanske på grund av en förväxling.

Dianas tempel: Uppfördes i parken 1792 till sjöguden Neptuns ära och hette först Neptuni tempel. Under 1900-talet började det kallas Dianas tempel, kanske på grund av en förväxling.

Höga rådets sten: Föreställer en monokel. Rådet bildades av missnöjda Kadettelever.

Pompes grav: Karl XII begravde sin hund Pompe, eller rättare sagt 3 hundar. Han hade 3 stycken med samma namn, det är ju praktiskt, så slipper man komma ihåg så mycket! Den första dog på Karlberg 1699 och begravdes här. Den andra dog i Polen 1703 och den tredje i Ungern 1714. De fick vara med om mycket.

Klockstapel utanför Karlbergs slott
På gården utanför Karlbergs slott står en klockstapel som restes 1954, klockan är från 1827 och gjuten av Samuel Grönwall i Stockholm.

Borggårdsklockan: På gården står en klockstapel som restes 1954, klockan är från 1827 och gjuten av Samuel Grönwall i Stockholm.

Ta med:
Promenadskor.

Mer info:
Karlbergs slott är idag en militärhögskola med akademisk utbildning på 180 högskolepoäng. Ibland, men inte ofta är området därför avspärrat. Ta hänsyn till detta.

Tidslinje:
1640: Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenheim (1574-1650) uppför slottet
1680: Karlberg blir ett kungligt slott
1790-talet: Ombyggnad till kadettskola påbörjas. Innan dess hade slottet varit ett “lustslott”.