Karlbergs slott och omgivningar erbjuden en skön tystnad bort från stadens buller – utan att lämna staden. Slottet och dess omgivning är ett byggnadsminne och det finns mycket historia i området. Efter promenaden finns det många fina fik på Rörstrandsgatan att förfriska sig på.
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “St Eriksplan” eller “Karlberg”)
Sl.se
Historia om Karlberg:
slottsguiden.info/slottdetalj.asp?id=13
Militärhögskolan Karlbergs hemsida:
forsvarsmakten.se/sv/organisation/militarhogskolan-karlberg/
Ta sig dit:
Åk till St Eriksplan, gå Rörstrandsgatan rakt ner ända till slutet och sedan ner och under tunneln vid Karlbergs station – eller åk till Karlbergs pendelstation. Fortsätt på gångvägen över motorleden. Du ser ett vitt slott. Bakom den ligger parken.
Finns på plats:
Karlbergs slott: Ett vackert slott med mycket historia. Någon gång per år är det öppet för visning.
Runsten: Bakom slottet finns en runsten. Den fanns ursprungligen vid gården Stenbrottet, där Karolinska finns idag. 1921 flyttades den till Karlberg. Skriften betyder: “ANUND och TORFILS de läto resa stenen efter ÅSGÖT”.

Dianas tempel: Uppfördes i parken 1792 till sjöguden Neptuns ära och hette först Neptuni tempel. Under 1900-talet började det kallas Dianas tempel, kanske på grund av en förväxling.
Höga rådets sten: Föreställer en monokel. Rådet bildades av missnöjda Kadettelever.
Pompes grav: Karl XII begravde sin hund Pompe, eller rättare sagt 3 hundar. Han hade 3 stycken med samma namn, det är ju praktiskt, så slipper man komma ihåg så mycket! Den första dog på Karlberg 1699 och begravdes här. Den andra dog i Polen 1703 och den tredje i Ungern 1714. De fick vara med om mycket.

Borggårdsklockan: På gården står en klockstapel som restes 1954, klockan är från 1827 och gjuten av Samuel Grönwall i Stockholm.
Ta med:
Promenadskor.
Mer info:
Karlbergs slott är idag en militärhögskola med akademisk utbildning på 180 högskolepoäng. Ibland, men inte ofta är området därför avspärrat. Ta hänsyn till detta.
Tidslinje:
1640: Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenheim (1574-1650) uppför slottet
1680: Karlberg blir ett kungligt slott
1790-talet: Ombyggnad till kadettskola påbörjas. Innan dess hade slottet varit ett “lustslott”.