Korpberget biotopskyddsområde i Vårby gård – ett fint utsiktsberg

Korpberget utsiktPlanen var att “hitta ett berg, klättra upp, titta på utsikten och fika”. Det var just vad vi gjorde. Korpberget verkade vara ett bra mål för uppgiften, och utsikten var fin och (det medhavda) fikat gott. Så, en trevlig liten tur. Berget ligger bara 1-2 km från tunnelbanan, så det är ingen lång vandring, mer en liten utflykt till skogen.

Karta från Huddinge kommun (pdf):
narturkartan.se
Karta till Vårby gård:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Vårby gård”)
Sl.se
Huddinge kommuns hemsida:
naturkartan.se/huddinge/korpbergets-biotopsskyddsomrade

Ta sig dit:
Ta t-banan till Vårby gård – ca 25 minuter från T-centralen. Därifrån är det inte helt lätt att hitta, det finns inga skyltar, och ingen av de ca 20 personerna vi frågade hade någon aning om något berg eller naturområde. I alla fall, så ta utgången mot Vårby skola, gå rakt över torget, förbi Fitness 24 och rakt fram mot vattnet vid Vårby brygga – längs Vårby allé. När du kommer fram till vattnet så ta höger längs vattnet så kommer du dit. Uppför backen förbi ålderdomshemmet, längs Vårbackavägen. Sen kommer ser du området på vänster sida.

Karta korpberget i Huddinge
Finns på plats:

Fin utsikt. Biotopskyddsområde.

Ta med:
Fika.

Mer info:
Korpberget verkar vara ett populärt namn. Det finns Korpbergets naturreservat i Södertälje kommun och Korpbergets naturreservat i Uddevalla kommun. Men just det här Korpberget ligger i Vårby gård och kallas även Korpbergets biotopskyddsområde. Biotopskyddsområde betyder enligt Skogsstyrelsen: enligt lagtexten, “mindre mark- eller vattenområden som utgör livsmiljö för hotade djur- eller växtarter eller som annars är särskilt skyddsvärda”.
Så, ganska små områden kan bli skyddade på detta sätt.

Korpberget biotopskyddsområde

Det är ett bra utsiktsberg… även om en del träd skymmer sikten på många ställen. Högsta punkten är 73 meter över havet och man ser över Mälaren. Tyvärr är området lite skräpigt. Folk som har grillat har lämnat kvar skräp och kanske inte uppskattat att naturen ska användas av fler, men vill man ta en snabbsväng till en utsiktsplats så är det nära och bra.