Life-hack: Trött på att inte veta var du är när du paddlar?

Life-hack kajak och kartaJag är lite trött på att spendera massa tid på att stirra på kartan för att försöka lista ut var jag är var 10e minut. Vill hellre titta på naturen. Men, det är inte så lätt att navigera när den ena klippan med träd liknar den andra och man hela tiden ska ha koll på var man är. Så… jag tänkte att jag löser problemet och det gick fint med 130 kr och lite uppfinningsanda.

Pryttlar:
Kartfodral från Biltema, 94,90 kr (sök på kartskydd)
Skärbräda från Biltema, 19,90 kr
(Nej, jag jobbar inte för Biltema, men jag råkade hitta grejerna där).
Platt resårband, nål och sytråd finns på syaffärer.

Börja med att handla prylarna
Det går så klart med vilket kartfodral och vilken skärbräda som helst. De jag använde var från Biltema och fodralet var 35,5 x 28 cm, skärbrädan något större 37 x 29 cm. Det platta resårbandet var 38 cm, vilket kanske var något för tight, så någonstans mellan 38-40 cm kan vara bra.

Hitta i skärgården.

Klipp till skärbrädan
Vill man vara noga kan man göra ett test i kartong först för att prova ut storleken. Klipp lite på varje sida istället för allt på en, så blir du av med så mycket av de runda hörnen som möjligt.

Navigera i kajak. Navigation sjö. Navigation kajak.

Sy resårbandet
Sy ihop resårbandet på ena sidan med samma färg – det behöver inte vara snyggt, bara hålla. Sy en linje med färgglad tråd genom att sy fram och tillbaka ett par gånger.

Kartor. Kajakkarta. Karta mellersta skärgården. Karta norra skärgården.

Stoppa in kartan
Lägg in kartan med området du paddlar i. Sen flyttar du resårbandet upp, ner eller åt sidorna när du vet var du är. Vill man kan man ju göra två resårband. Ett där man är och ett dit man ska.

Navigera på sjön. Navigera i kajak. Karta och kompass

Sen är det ju bra att ha en skärbräda när man ska laga mat, två flugor i en smäll… fast kanske kartorna luktar vitlök sen? :-)

Jag blev inspirerad till denna uppfinning under en paddling med en ledare från Friluftsfrämjandet som tyckte att hon också spenderade väldigt mycket tid med att komma ihåg var man är. Ska skicka länken till henne och se om hon godkänner idén. :-)