Millesgården – antika statyer i rofylld miljö

Millesgården fontän
Fantasifull fontän på Millesgården.

Gillar du skulpturer är Millesgården ett måste. Själv upptäckte jag Millesgården för att de hade en utställning av Man Ray, en av mina favoritfotografer. Skulpturerna var ett plus.

Karta över Millesgården:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Millesgården (Lidingö)”)
Sl.se
Millesgårdens hemsida:
Millesgarden.se

Från t-centralen tar man tunnelbanan mot Ropsten, sen byter man till Buss 203 mot Larsberg via Näset och kliver av precis utanför Millesgården. Resan tar en dryg halvtimme, om man inte får vänta på bussen. Det finns bra cykelbana dit om man gillar att cykla, från t-centralen är det ca 7 km.

Gården är konstnärerna Carl och Olga Milles hus. De köpte mark 1906 på Herserudsklippan högt ovanför Värtan på Lidingö och under sin livstid byggde de huset i samarbete med Carl Milles halvbroder, arkitekten Evert Milles.

Staty på Millesgården
Staty med utsikt över Värtahamnen och Kaknästornet på Millesgården.

I huset finns vackra ateljéer och rum med fin utsikt över Värtahamnen och Kaknästornet, terrasser med skulpturträdgårdar och skulpturverkstäder. Den privata bostaden är avstängd, så man får inte någon riktigt känsla för hur de bodde och sov, men det är kanske inte poängen med gården. År 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket. Det tackar vi för att vi får komma dit och njuta ett par timmar av lugn och ro i vacker miljö och titta på skulpturer inspirerade av antikens myter.

När man blir lite trött i fötterna finns det ett fik där man kan ta igen sig. På sommaren på terassen och på vintern i glashuset.

I konsthallen visas tillfälliga utställningar, som Man Ray utställningen jag besökte, men man kan även gå in konstnärernas hem och ut i skulpturparken, där det finns permanenta utställningar.