Olika typer av geocachar och symboler

Geocashe types and symbolsDet finns många olika slags geocashar – de är även olika svåra att hitta. Vet du inte vad geocashing är så börja med att läsa artikeln Vad är geocaching?

Officiella geocache sidan:
Geocaching.com
Geocaching i Sverige:
Geocaching.se

Här är en lista av geocashar jag känner till. Det finns förstås fler, om du känner till fler, så kommentera gärna artikeln så lägger jag till på listan!

Geocache traditionell cacheTraditional cache (traditionell cache)
Det här är den klassiska original cachen. Den har minst en liten burk, kanske från en filmrulle med en loggbok och en penna. Den kan även vara större, som en matlåda. Då kan det finnas skatter i den. Ta en och lämna en.

Geocache multi cacheMulti-cache eller offset cache
En multicach är flera sammansatta cachar. Man besöker flera gömställen till slutmålet. Ibland samlar man saker eller information som hjälper en till slutmålet. De första cacherna kan innehålla hintar och ledtrådar till var den sista cachen finns. Ibland kan de vara kopplade till event, som grillkvällar eller föreläsningar, då gäller de kanske bara ett visst datum och kan även vara klassade som Event cache, se nedan.

Geocashe mystery cache eller puzzleMystery eller Puzzle cache
Den här typen av cache kan innehålla komplicerade gåtor och pussel att lösa. Lösningen ger koordinaterna till var skatten finns.

Geocache event casheEvent cache
Geocachers som anordnar ett event med en speciell tid och plats använder den här symbolen för att träffas och diskutera geocaching.

Geocashe mega event casheMega event cache
Ett mega event liknar ett event, men för att kvalificera sig behöver det fler än 500 deltagare.

Geocashe giga event cacheGiga event cache
Samma som mega event men behöver över 5000 deltagare. De händer rätt sällan, men när de händer är det folk från hela världen med.

Geocashe cache in trashCache in trash out event
Det här är en ”städ cache” och besökare samlar skräp längs spåren och slänger det där det ska vara – i återvinningen eller papperskorgen.

 

Geocashe letterbox hybridLetterbox hybrid
En annorlunda typ av geocaching där det finns ledtrådar istället för koordinater. Ibland både ledtrådar och koordinater. Om det finns en stämpel inuti ska det stanna i lådan för att besökare ska kunna registrera sitt besök. Läs mer på http://www.letterboxing.org/

Geocashe earth casheEarth cache
Den här cachen ligger på ett speciellt ställe där besökaren kan lära sig om speciella geo vetenskapliga egenskaper. Ofta innehåller de utbildningsmaterial. Se http://earthcache.org/

Geocashe maze exhibitGPS Adventures Maze Exibit
Syften med den här cachen är att lära besökare i alla åldrar om GPS teknik genom interaktiva vetenskapliga upplevelser.

geocache-type-virtual-cacheVirtual cache eller Waymark
En virtuell cache som bara är ett ställe, alltså ingen skatt. Ibland frå man svara på en fråga om stället för att visa att man varit där. Tanken är att man ska njuta av platsen och dela information om den. Man måste vara på platsen och logga koordinaterna innan man får posta information. De heter också waymarks och mer info finns på http://www.waymarking.com/

Geocashe webcam casheWebcam cache
Vid de här cacharna loggar man sig genom att ställa sig framför en webbkamera. Glöm inte kamma dig först! :-)

Geocash hq i seattleHQ geocache
Den här finns bara på Geocashings huvudkontor i Seattle, USa. Man kan besöka, men behöver boka besöket minst 48 timmar i förväg på hqvisits@geocaching.com

Geocashe lab casheLab caches
Det här är en ovanlig geocache. Den finns till för att testa nya slags geocachar och göra geocachar bättre i framtiden.

Geocashing 10 years10 years! Event cache
Den här cachen användes för att fira att Geocaching fyllde 10 år mellan 30 april och 3 maj 2010. Kanske kommer en ny symbol 2020?

Geocache locationless cacheLocationless (reverse) cache
Tvärtemot klassiska cachar så får man en uppgift och ska lokalisera ett objekt och logga dess koordinater.

Geocache wherigo casheWherigo cache
Wherigo är en verktygslåda där man interagerar med fysiska eller virtuella objekt. Man behöver en Wherigo GPS för att kunna delta.

Geocashe project APE cacheProject A.P.E. cache
År 2001 planterade 20th Centrury Fox ut cachar till Planet of the Apes. Oklart om de fortfarande existerar.