Paddling från Klacknäs på Ingarö till jättegrytor på Malmarön

Paddla ingarö
Stopp för lunch och bad är ett måste i värmen.

Från Kajakeriet, vid Björnö naturreservat på Ingarö kan man ta sig ut i havsbandet och se den öppna horisonten. Vill man göra längre turer kan man t ex paddla till Stendörrens naturreservat, eller långt ut i havsbandet. Vi var där en riktigt varm dag, så vi tog det lite lugnare och paddlade till norra delen av Malmarön. Med lite kringelkrokande blev det ca 20 km.

Karta till Kajakeriet:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Björnö naturreservat”)
Sl.se
Malmaön och korshamns naturreservat:
naturkartan.se
Kajakeriets hemsida:
kajakeriet.com

Ta sig dit:
Kajakeriet ligger på Småängsvägen 1, på Ingarö, men sök på Björnö naturreservat för att se tider. Buss 428 eller 429 går från slussen – inte allt för ofta, så kolla tider noga först. Det tar ca 1 timme totalt.
Från Kajakeriets hemsida: När du gått av bussen går du tvärs över vägen och följer skyltarna som pekar mot Björnö naturreservat. Efter ca 300m ser du ett rött torp på vänsterter sida vilket är Björkvikstorp, och du är framme.

Finns på plats:
Kajaker från Kajakeriet, de har en uppsjö av olika modeller och märken att välja bland. De har även kanoter om man hellre vill ha det. Eller SUPpar. De har generösa öppettider som är 9 till solen går ner, så man behöver inte skynda sig tillbaka. En dagshyra är 450 kr.

Vägbeskrivning till kajakeriet

Korsholmen tältplats
Många raster blev det. Här på Korsholmen som även är en bra tältplats.

Rutten:
Vill man inte bära så lägger man i kajaken i Torpe Infjärden.
Därifrån norrut sedan nordöst och slingra mellan öarna.
På Malmöarön i naturreservatet kan man sträcka på benen och ta en promenad till jättegrytor som finns där.
En av dagens många höjdpunkter – förutom vackra klippbad, örnar och mysig vasskanal att paddla igenom – var en nyfiken säl som dök upp ett par gånger på vägen tillbaka.
På vägen tillbaka – när man är lite trött i huvudet – kan det vara svårt att se var man går in till Kajakeriet. Bryggan gömmer sig i vassen, så vi paddlade runt ett tag i Torpe Infjärden innan vi hittade rätt. Sätt en kliserlapp på kartan dit du ska så slipper du förvirringen. 🙂

Karta paddling björnö naturreservat
Paddelrutten från Kajakeriet till Malmaöns jättegrytor.

Ta med:
Matsäck och paddelgrejor, karta och kompass.

Kajakeriet kajaker och iläggningsplats
Kajakeriet har en uppsjö av olika kajaker och en liten brygga för iläggning.