Skogskyrkogården – en plats för lugn och frid mitt i stan

Vackert på Skogskyrkogården
På Skogskyrkogården är det lugnt och vackert. En plats mitt i bullriga stan för lugn och frid.

Skogskyrkogården blev ett världsarv 1994. Det betyder att den är uppförd på Unescos Världsarvslista – där även Drottningholm och Birka finns i Stockholm – och ska vårdas och bevaras för framtida generationer. Inte undra på att många turister besöker platsen, såväl som många som bor omkring och i Stockholm. Skogskyrkogården ritades av Gunnar Asplund (som även har ritat Stadsbiblioteket) och Sigurd Lewerentz.

Karta över Skogskyrkogården:
www.skogskyrkogarden.stockholm.se/
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Skogskyrkogården”)
Sl.se
Skogskyrogårdens hemsida:
Skogskyrkogårdens hemsida

Skogskyrkogården är stor. För att hitta är det bra att ladda ner en karta över Skogskyrkogården. Eller så kan man bara strosa omkring och titta och njuta av lugnet och naturen.

Lite historia: 1912 tog Stockholms stadsfullmäktige ett beslut om att bygga kyrkogården och 1915 vann Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz tävlingen om att få rita den. Det tog ett tag och 1920 invigdes den, men bygget fortsatte till 1940. Muren runt Skogskyrkogården byggdes av arbetslösa och är cirka 3,6 kilometer lång.

Ta sig dit:
Lättast åker man tunnelbana till Skogskyrkogården. Huvudentré har adressen Sockenvägen 492. Det tar en kvart från t-centralen. Det går även buss dit,

Finns på plats:
Fina promenadstråk i lugn miljö. Massor av gravar. Ett kafé kafé och en utställning som ligger mitt på Skogskyrkogården, ca femton minuters promenad från huvudentrén. Kafét är öppet alla dagar juni – augusti 11.00–16.00 och lördagar och söndagar i maj och september 11.00–16.00.

Uppståndelsekapellet på skogskyrkogården
Uppståndelsekapellet på skogskyrkogården ritades av Sigurd Lewerentz eftersom de andra kapellen var för små. Det ligger i slutet av den långa vägen som kallas Sju brunnars stig.

Gravkapell, men de används för de 2000 begravningar som äger rum varje år, och är inte öppna för allmänheten.

Arkitekterna hade många tankar om sorg och stämning när de ritade Skogskyrkogården. Ett exempel är Sju brunnars stig som leder till Uppståndelsekapellet. Först kantas vägen av björk men ju närmre kapellet man kommer desto mer barrträd blir det. Tanken är att man ska bli mer och mer vemodig när man närmar sig avskedsceremonin. Efter ceremonin går man en annan väg ut för att hjälpa till att släppa sorgen.

Almhöjden på Skogskyrkogården
Almhöjden på Skogskyrkogården är en plats för lugn och meditation.

Även Almhöjden har tankar kring känslor och stämning. Trapporna upp är designade att medföra lugn. Högre upp i trappan är trappstegen längre för att man inte ska bli uttröttad av stigningen och kunna känna lugn när man kommer dit.

Guidade visningar finns från och med maj till och med september på söndagar klockan 13:00 på svenska och klockan 10:30 på engelska. Det kostar en hundralapp. Det är bäst att köpa biljett till guidade visningar av Skogskyrkogården på nätet innan.

Greta Garbo's grav på Skogskyrkogården
Greta Garbo’s grav på Skogskyrkogården har fått lite mer utrymme än andra gravar.

Skogskyrkogården är jättestor, hela 100 hektar och över 90 000 personer finns begravda där. Bland de mer berömda finns t ex. Greta Garbo (1905-1990). Gunnar Asplund ligger själv begravd här sedan 1940 och en av de nyare är Brasse Brännström (Fem myror är fler än fyra elefanter) som dog 2014. Letar du efter en speciell grav kan du hitta den här.

Skogskyrkogårdens natur
Skogskyrkogårdens natur är vacker med över 10 000 tallar.

Naturen på Skogskyrkogården är vacker. Det finns över 10 000 tallar och många är över 200 år gamla. Man kan även se många djur. Rådjur som ställer till förtret när de äter upp blommorna på gravarna, men även harar och ekorrar.

Ta med:
Bra promenadskor, och pengar / visakort så du kan stanna till och fika.