Tidtabeller i skärgården – en huvudvärk!

Strömmabolagets tidtabell:
stromma.se
Vaxholmsbolagets tidtabell
waxholmsbolaget.se
Reseplaneraren på SL.se:
SL.se

Tidtabellerna för skärgårdsresor och skärgårdsbåtar är ett skämt. Ett dåligt sådant. Efter en 5 dagars båtluff är jag helt övertygad om att tidtabellerna kan bli förenklade. De måste bli det.

Skärgårdsfärja vid bryggan på Möja.
Skärgårdsbåt vid bryggan på Möja.

Man kan slå upp på internet på Strömmabolagets tidtabell och Vaxholmsbolagets tidtabell men när man är på resande fot med dålig internet täckning är man i händerna på tidtabeller i pappersformat.

De är röriga och svårtolkade, inte nog med det så måste man även korschecka mellan olika tabeller.
Jag förberedde mej noga. Kollade alla tider innan jag åkte. Dubbelkollade med personalen när jag köpte båtluffarkortet. Kollade igen med personalen på vandrarhemmen. Jag fick lika många svar som jag ställde frågor. Det är ett stressmoment man inte vill ha på en annars så lugn och avslappnande semester.

I slutet av båtluffen var jag ganska frustrerat. Tänkte att “Det måste bara finnas ett bättre sätt!”. Jag tog fram min Smartphone och öppnade SL appen STHLM Traveling, slog in Möja – Finnhamn och där var det! Tiderna i min mobil! Undrar bara varför ingen av alla de människor jag pratat med visste om detta? Kanske dags att göra lite marknadsföring? Det gäller att inte bara ha en bra tjänst, man måste få ut den också! Det verkar som både Cinderellabåtarna och Waxholmsbolaget är anslutna till tjänsten…

Har man inte en Smarttelefon med appar så funkar internet också, slå in Reseplaneraren på SL.se. Sen gäller det att ha täckning också!
Förbättringsmöjligheter finns. Jag hoppas på snart.

2 thoughts on “Tidtabeller i skärgården – en huvudvärk!”

  1. Ja, “skärgårdsfärja” används genomgående på bloggen för den typ av farkoster som i varje fall sedan 1869 kallats skärgårdsBÅTAR. Och det är klart att då får stackars 102-åriga ångbåten Norrskär hyvlas jäms med alla andra farkoster. Bådar illa för det lilla men världsunika kulturarv vi har i Sverige och i synnerhet i Stockholm med flera fungerande ångbåtar i riktig trafik, långt från firmafesternas räkfrossekryssningar.

    Sedan, som 57-årig gammal stöt har jag varit van att under 10/11-delar av mitt liv hanka mig fram med papperstidtabeller, såväl när det gäller flyg och tåg som fartyg. Inte så svårt egentligen om man ger det en chans. I stockholmsområdet ges varje sommar ut Skärgårdsboken, som varmt kan rekommenderas för alla som vill kuska runt i hela skärgården. Inte nog med att den innehåller tidtabeller för all båttrafik i skärgården och Mälaren, i varje årgång finns också trevliga beskrivningar av utflyktsmål.

    Bättre lycka nästa sommar med waxholmsbåtarna och andra skärgårdsbåtar! Önskar

    Johan

Comments are closed.