Tyresö slott – slott och promenad i vacker natur

Tyresö slott tornar vackert på kullen.

Tyresö slott och Notholmen ligger väldigt nära varandra. Det är en väldigt vacker utflykt som borde göras en gång varje årstid. Sommarens grönska, vårens sprittande löv, höstens vackra färger och den tysta vita vintern är alla väldigt vacker om givning till det tronande slottet längst upp på kullen.

Besöket behöver inte ens inkludera slottet självt för att vara värt resan. Naturen och platsen är vacker och värt resan i sig.

Ta sig dit:
Buss 875 går från Gullmarsplan och går var 20e eller 30e minut. OBS! Sök efter “Tyresö kyrka” om du vill undvika att byta buss, inte Tyresö slott. En halvtimme senare är man framme och kliver av vid Tyresö kyrka. En kort promenad ner för backen och så är man framme vid slottet.

Ta höger sida av slottet och när man kommer fram till vattnet följ det och gå över den gamla vackra träbron till Notholmen.Där ligger ett fin litet fik och även ett vandrarhem i STFs regi. Jag har inte provat vandrarhemmet, men skulle inte ha något emot att ta en helg i lugn och ro på Notholmen. En annan gång.

På Notholmen följer man stigen som går över klipporna och på sidorna, om man är där på sommaren kan man plocka smultron som växer längs stigen. Det finns även nyponbuskar, men då får man vara där lite senare framåt hösten. På höger sida har man båtar som seglar förbi och man kan njuta av känslan av natur och hav.

Någon bra badplats hittade vi tyvärr inte, även om det går att bada från klipporna eller en brygga om man blir sugen på ett dopp.

Det är några hundra meter till änden av holmen. På tillbaka vägen kan man igen följa slottets högra sida (alltså andra sidan) och gå genom ett vackert skogsparti och en fårhage. Följ bara stigen med lyktorna så kommer du snart tillbaka till busshållplatsen.

Det hela blev en fin naturupplevelse och en kort liten promenad på någon kilometer eller två.

Stigen slingrar sig förbi ett vitt litet hus som är förtöjt med tjocka vajrar.