Utö – cykling i soliga skärgården

Karta över Utö:
Maps.Google.se
Åka kommunalt med SL (sök på hållplats “Gruvbryggan”)
Sl.se
Utös turistbyrå:
Uto.se

Utö är en av de större öarna i skärgården och även en av de sydligaste. Själva hävdare de även att de är en av de solsäkraste, när jag var där stämmde det i alla fall bra. Solen lyste och det var perfekt skärgårdsväder!

Bageriet på Utö
På Utös bageri i Gruvbyn kan man njuta av nybakta bullar i många sorter.

På 1100-talet startade gruvdriften på Utö och man kan fortfarande se gruvan – eller i alla fall en vattenfylld gruva. Det finns även ett museeum om gruvans historia som är lite roligt att besöka.

För övrigt gäller de “vanliga” nöjena i skärgården: Sitta och slappa på ett trevlig fik – bageriet rekommenderas. Bageriet i Gruvbyn hade enormt gott nybakt… mmm.

Utö Barnens strand
Barnens strand några minuters promenad nord-öst om Gruvbyn erbjuder sand, brygga och långgrunt.

Bada, gärna på Barnens strand om man har småttingar med sig, där finns en liten sandstrand och en brygga. Det är dessutom väldigt långgrunt, så barnen kan njuta av bad.

cykla på utö
Cykla är trevligt på Utö, man tar sig lätt på huvudvägen från Utö till Ålö

Cykla är bra på Utö. Cyklar man längs huvudgatan kommer man till Ålö efter 6-7 km. På Ålö finns en annan kajplats där skärgårdsbåtar lägger till. Det finns cyklar att hyra vid Gruvbyn och på Ålö vid kajen. De tar 130 kr per dag.

Utö
Utö

Vandrarhemmet på Utö är helt ok. En aning lyhört, så man somnar efter sista gästen och vaknar med första babyn om man är lättväkt, men man kan ju ta med öronproppar. Det ligger för övrigt väldigt fint med utsikt över havet. Jag rekommenderar att boka frukost. Den intas på Utö värdshus och är fantastisk. Nybakt bröd och våfflor och hela faderullan.

På kvällen finns det ett par olika ställen att välja på att äta. Utö Värdshus är det “finaste” och dyraste. Där är det vita dukar som gäller. Annars finns det Dannekrogen i Gruvbyn som också serverar bra mat och har trevlig atmosfär.

Ålö färjan
Färjan från Ålö.

I annat fall är det Gruvbyn som är huvudhållplatsen och där man ska kliva av.
Från Strömkajen går trafiken på sommaren, vår och höst gäller andra hållplatser. Från Strömkajen tar skärgårdsfärjan till Gruvbyn knappt 4 timmar.

Sist men inte minst får man inte glömma att ta det lite lugnt också. Sitta på en klippa och titta på havet eller ligga på en brygga och spana in fiskar som simmar därunder.

1 thought on “Utö – cykling i soliga skärgården”

Comments are closed.