Vad är geocaching?

geocasheGeocaching är ett kul sätt att hitta smultronställen i naturen. Både vuxna och barn kan göra det. Barn brukar älska det för geocaching är en slags skattjakt. Gömda skatter, loggböcker, spårningsbara objekt (trackables) och mynt (coins) har gömts över hela sverige, ja hela världen. Det finns över 2 miljoner skatter att hitta. Geocaching har funnits sedan år 2000 och var från början ett sätt att testa om GPS fungerade. Ordet kommer från geo (geografi) och cache (tillfällig gömma) alltså inte cash (som i pengar).

Officiella geocache sidan:
Geocaching.com
Geocaching i Sverige:
Geocaching.se

Hur börjar man och vad kostar det?

  1. Gå till Geocaching.com och skaffa ett gratis konto. Det finns premiumkonton också som ger lite fler funktioner, men börja med gratiskontot, det räcker mer än väl.
  2. geocaching app in appstoreLadda ner en app.
    Har du en smartphone är det lättaste sättet att ladda ner en app. Det finns några som är gratis. Själv använder jag ”Geocaching” från Groundspeak Inc. som kostar 55 kr. Den ger bra överblick.
Geocashe karta
Här är kartan i appen över geocashes i närheten. De gröna är traditional cachar, de blå är mystery eller puzzle cachar och de oranga är multi-cachar.

Nu kan du börja. Klicka på ”Geocaches nearby” eller liknande text i in app. På en karta visas geocaches som finns nära dej. Klicka på en och läs beskrivningen. Nu är det bara att gå så nära som möjligt och börja leta.

Info om varje geo cache

Mer information om en cache
När du hittat en cashe nära så klicka på den för att få mer information om cashen.

Överst står det ett nummer, det är cachens unika ID kod. I det här exemplet är det GC38DGF. Sedan namnet ägaren gett den och vem ägaren är. Symbolen visar även vilken slags cache det är.

Under det följer koordinater som visar var cachen är gömd och hur långt dit det är. Det finns även symboler som anger hur svårt det är att hitta den, i vilken terräng den ligger. Börja med de lätta, en del kan man behöva klättra 5 meter upp med linor, och det kanske är roligare att hitta ett gäng innan man börjar experimentera med de svårare.

Geocache terräng symbolTerrian (terräng). Ger en indikation på hur lätt eller svårframkomlig vägen dit är.

  1. Handicapped accessible (tillgänglig för handikappade). Förmodligen platt underlag, kanske asfalt, högst runt 500 meter att ta sig.
  2. Suitable for small children (passar små barn). Terrängen går längs spår, och inter för brant. Mindre än 3 km att gå.
  3. Not suitable for small children (passar inte små barn). En normal vuxen eller ett äldre barn borde klara detta. Det kan vara lite brant, mer än 3 km bort eller utanför spåret.
  4. Experienced outdoor enthusiasts (erfarna vildmarks entusiaster). Förmodligen inget spår att följa. Mycket överväxt, brant eller mer än 15 km att gå. Kan behöva en övernattning.
  5. Extremely challenging terrain (mycket utmanande terräng). Behöver specialutrustning som en båt, klipp klättring, dykutrustning eller liknande eller på andra sätt mycket svårt.

 

Geocache svårighetsgradDifficulty (svårighetsgrad). Ger en indikation på hur länge du kommer få leta.

  1. Easy (lätt). Lätt att se och kan hittas efter ett par minuter.
  2. Average (genomsnittlig). Kan hittas av en ”genomsnittlig geocachare” på 30 minuter.
  3. Challenging (utmanande). En erfaren skattjägare kommer tycka det är svårt och ta ett par timmar.
  4. Difficult (svår). En riktig utmaning som behöver speciella kunskaper eller noggrann förberedelse. Kan ta flera dagar.
  5. Extreme (extrem). En mental eller fysisk utmaning. Specialkunskaper behövs för att hitta eller öppna geocachen.

Storlek på geocacharStorleken är intressant om man vill hitta prylar. Här kan man läsa om olika stolekar på geocashar. Den minsta storleken är mindre än 100 ml och den största större än 20 liter. Är den större än den minsta storleken är det ofta en skatt och inte bara en loggbok.

  • Micro: Små behållare som förmodligen bara innehåller en loggbok, som till exempel en filmburk. Nano (som är ungefär 1 cm stora) är ganska ovanliga, men loggas även de under den här kategorin.
  • Small: Som en matlåda. Innehåller loggbok och små objekt.
  • Regular: Som en skolåda.
  • Large: Som en stor hink upp mot 20 liter behållare.
  • Other: För de storlekar som inte kan beskrivas med någon av de ovanstående.

Läs även beskrivningen och hintarna. Där får man information om var cashen kan vara och kanske man lär sig lite om omgivningen.

När du hittat den loggar du den som “Found it!”.

Om du inte hittar en cache
Hittar du inte en cache kan det vara så att någon “mugglare” som inte vet att det är en cashe har plockat med sig lådan. Då får du logga den som “Didn’t find it” så ägaren kan gå dit och kontrollera om allt står rätt till. Det kan även vara värt att titta på tidigare loggar. Om det är många “Didn’t find it” innan dig kan det vara så att cachen saknas.

När du hittar en geocach
Det finns lite vett och etikett om geocaching:

  • Logga dig eller byt en skatt. Ibland är det bara en loggbok i burken eller lådan, då loggar man sig. Ibland är det en större låda med pryttlar i. Man får då ta en grej från lådan, men då måste man även lämna en själv. Det kan vara knappar, studsbollar, nyckelringar eller andra smågrejor.
  • Lämna inget farligt, som vassa saker eller olagliga saker. Håll saker barnvänliga också, inga obscena bilder eller liknande får lämnas.
  • Flytta aldrig en cache. Lämna den på exakt samma ställe du hittade den så nästa kan hitta den.
  • Lämna platsen som du hittade den. Lämna inga spår var cachen finns.

Olika typer av cashar
Det finns många olika typer av cachar, här är de tre vanligaste formerna av geocachar:

Geocache traditionell cacheTraditional cache (traditionell cache)
Det här är den klassiska original cachen. Den har minst en liten burk, kanske från en filmrulle med en loggbok och en penna. Den kan även vara större, som en matlåda. Då kan det finnas skatter i den. Ta en och lämna en.

Geocache multi cacheMulti-cache eller offset cache
En multicach är flera sammansatta cachar. Man besöker flera gömställen till slutmålet. Ibland samlar man saker eller information som hjälper en till slutmålet. De första cacherna kan innehålla hintar och ledtrådar till var den sista cachen finns. Ibland kan de vara kopplade till event, som grillkvällar eller föreläsningar, då gäller de kanske bara ett visst datum och kan även vara klassade som Event cache, se nedan.

Geocashe mystery cache eller puzzleMystery eller Puzzle cache
Den här typen av cache kan innehålla komplicerade gåtor och pussel att lösa. Lösningen ger koordinaterna till var skatten finns.

Läs mer om olika slags geocachar och symboler.

Vill du gömma cachar själv?
Det går bra, men rekommendationerna är att man först hittar sådär 100 cachar först så man får en uppfattning om hur det fungerar och vad man själv gillar. Sen kan du gömma själv. Läs reglerna om att gömma cachar först på svenska och på engelska.

Mer avancerat
För att få mer och bättre information om svårhittade cacher kan en GPS vara bra att ha. Men som sagt, börja med en smartphone om du redan har en.

Geocache trackablesVad är trackables?
Om det finns en trackable i en cache så markeras den med en symbol. Det finns i huvudsak 3 typer av trackables:

Travel Bug Trackables
En travel bug är ett objekt som kallas ”hitch hiker” (liftare), de har ett mål som kan vara t.ex. att resa runt i sverige. Geocachare tar med sig dem och flyttar dem vidare till nästa cache.

Geocoins
Geocoins är mynt som individer eller grupper av geocachare har tillverkat. De ska också flyttas vidare till nästa cache om det inte står något annat i beskrivningen. En del mynt får samlas, men det är ovanligt.

(other) Trackables:
Det här kan var nyckelringar eller andra föremål. De har en unik ID kod som visar att de är trackable på Geocaching.com.

När man hittar en trackable ska man logga trackable geocaches. Då tar man nummret och skriver upp det innan man lämnar trackablen på en annan plats. Sen går man till trackables hemsida och söker fram objektet och skriver till ägaren så de får veta det. Tycker man det verkar krångligt så behöver man inte ta med den, utan kan lämna den där för nästa person att hitta.

Så, nu är det bara att sätta igång. En bra ursäkt att komma ut och hitta lite fina platser både i stan och i naturen.

1 thought on “Vad är geocaching?”

Comments are closed.

%d