
Vedeldat, eller rättare sagt kott-eldat stormkök är ett av mina mysigaste kök att ha med. Det är inte snabbt, men lätt att bära och mysigt att elda. Många blir nyfikna när jag har med det ut i skogen, så tänkte ge lite mer info.
Fördelar:
- Lättvikt. Väger inte mycket: Köket väger 350 gram + en kastrull och en stekpanna väger eller vad man väljer att ta med. Man slipper dessutom bära på tenol eller gas.
- Mysigt att elda.
- Använder bränsle direkt från skogen. Kottar, pinnar allt som går att elda.
- De flesta kastruller går att använda, bara att ställa ovanpå.
Nackdelar:
- Långsamt. Man tänder, väntar på lite eld / glöd, sen lagar man mat. Man måste även vänta på att det svalnar innan man kan packa ner det igen, men har man inte bråttom så…
- Lite svårt att få eld om det regnat, då kan det vara bra att ha lite torrt fnöske eller några torra kottar i fickan. Går oftast att hitta torrt bränsle under täta träd.
- Kastrullen kan bli lite sotig och ibland lite kåda som fastnar på den.

Det finns ett antal modeller, just min heter “Wood stove stack” och jag beställde det på Outnorth och är gjord av rostfritt stål och väger 350 gram. Det kostade ca 300 kr. Känner man sig lite pysslig kan man bygga ett “Ikea hobo kök” själv av ett Ikea diskställ.