När man paddlar kan man tänka lite annorlunda från när man vandrar, eftersom man kan bära mycket mer vikt. Man kan ta t ex burksoppa eller färdigkokta bönor på paket, som man när man vandrar kanske hade tagit i torkad form. Man behöver alltså inte vara “gramjägare” men, bara för det ska man inte ta med sig onödig vikt. Titta här hur man kan spara vikt och gram på paddling eller vandring.
Frukt och grönt
Grönsaker kan vara svårt att få att räcka till sista dagarna utan att det blir dåligt om man paddlar en varm sommarvecka. Det som håller lite längre är t ex:
- Morötter
- Kålrabbi
- Kålrot
- Lök
- Vitlök
- Purjolök
- Potatis
- Äpplen
- Sockerärtor
- Små körsbärstomater har tjockare skal än vanliga tomater, och håller längre.
Packa frukt och grönsaker i papperspåse eller luftig låda, i en plastpåse ruttnar de snabbt. Skala dem inte.
Mejlerivaror som håller
- Ägg (förpacka väl, det finns ägghållare i hårdplast att köpa)
- Mjukost på tub
- Havremjölk, mandelmjölk eller annan vegetarisk mjölk
- Havregrädde
- Skummmjölkspulver (finns på bakavdelningen i affären)
- Ghee (renat smör)
- Parmesan
Bra mat-tips
- Torkad mat håller också länge, man kan torka t ex linsgryta, kantareller eller fårost. Sprid ut allt på en plåt och torka i 50 grader i ugn i ca ett dygn.
- Packa kryddor och olja i småförpackningar och samla dessa i en låda, då går det lättare och snabbare att laga mat än att rota i olika plastpåsar.
- Förutom friluftskök, ta med en stekspade och en diskhandduk. Det går även att byta ut diskhanduken mot en disktrasa, de torkar även när de är fuktiga och torkar snabbt.
- Använd tenol istället för t-sprit, det sotar mindre eller köp ett kök som kan eldas med kottar och pellets.
- Packa maten i en påse per måltid, det sparar tid när man ska laga maten och det är lätt att se hur många måltider som är kvar.
- Laga lunch vid frukost och lägg i en mattermos. Du kan äta direkt när du drar upp kajaken och sparar 45 min. Temosen diskas när du diskar efter kvällsmaten.
- Gör en portabel kyl av en liten kylväska och frys vatten i petflaskor eller gör en soppa som du fryser in och använd som kylklabbar, vattnet kan du dricka sen. Då har du en kyl de första 1-2 dagarna och mat håller längre.
- Ta en nylonpåse till bestick, stekspade och kåsa, så är allt på ett ställe.
- Använd tändstål istället för tändstickor eller tändare, tar aldrig slut som tändare, blir aldrig för blött som tändstickor.
Bra frukostar för fritiskök
- Havregrynsgröt är förstå en klassiker, men kan bli tjatigt. Det går att variera i oändlighet. Några tips på havregrynstoppings.
- Fullkornsscones med hasselnötter
- Frukostbröd
- Chiapudding (förbereds kvällen innan)
Bra lunch för fritidskök (lite kortare tillagningstid)
- Sojakorv och potatismos. Koka korven och lägg i mattermos i kokvattnet. Vid lunch lagar man pulvermoset med vattnet från termosen.
- Ris (ris som kokas i påse kan kokas i havsvatten så sparar man dricksvatten), blanda med pesto, soltorkade tomater och oliver.
- Bönsoppa med majs
- Pasta med ädelost, päron och mandel
- Fruktrisotto med parmesan på stormkök
- Burksoppa för den där lunchen då allt kört ihop sig och man inte hinner laga något
- Bananpannkakor
- Tortellini, dryga gärna ut med oliver, soltorkade tomater eller grönsaker

Bra kvällsmat för fritidskök (lite längre tillagningstid) men ingredienser som bör tillagas inom 2-3 dagar
- Tofubiffar med majs och gräslök
- Tortillia med svarta bönor, majs, hackad rödlök, salsa, avocado
- Ost och linsstroganoff (använd ris på påse så kan det kokas på havsvatten)
- Finsk avocadopasta
- Linsgryta med sockerärtor
- Linsgryta med kokosmjölk och nudlar
- Mexikansk lyxgryta
- Risotto med torkade trattkantareller, morot och purjolök
Bra kvällsmat för fritidskök (lite längre tillagningstid) med ingredienser som bör hålla till slutet av veckan
- Risotto med lök, vitlök, vitvin, soltorkade tomater, torkade kantareller och parmasan
- Matvete med russin, aprikos och mandel
- Chili med bönor
- Shakshuka – pocherade ägg i tomatsås med chili (skippa persiljan)
- Bön eller linspasta (pasta gjord på bönor eller linser) med grönsaker
- Svart linsgryta med morot
- Pasta med bönor

Bra efterrrätter som kan lagas på stormkök eller inte lagas alls.
- Äpplekompott
- Choklad
- Inlagda päron på burk med havregrädde.
Bra snacks – ta hellre med för mycket än för lite snacks
- Nötblandning
- Kanelbullar på pinne över öppen eld
- Hasselnöt- och tranbärbars – energi utan tillsatt socker
- Torkad frukt, t ex mango, äpple, aprikoser eller fikon
- Rostade sojabönor
- Rostade majskorn
- Bars finns att köpa i många olika smaker, eller se tips på att köpa eller baka bars här.
- Oliver, finns att köpa på påse